Wet- en regelgeving zorg en dwang
De Wet zorg en dwang (Wzd) geldt sinds 1 januari 2020. U vindt hier informatie over de de wet- en regelgeving en het implementatietraject.
- De Wet zorg en dwang.
De integrale versie van de Wet zorg en dwang inclusief de wijzigingen die de aanpassingwet en de Wet verplichte ggz met zich mee hebben gebracht.
- Artikelsgewijze toelichting.
Op 12 oktober 2018 is artikelsgewijze toelichting van de Wet zorg en dwang gepubliceerd. Deze is nog zonder de wijzingen die de Aanpassingwet met zich mee heeft gebracht. De artikelsgewijze toelichting wordt zo snel mogelijk ge-update.
- Besluit zorg en dwang.
Op 5 juni 2019 is het Besluit zorg en dwang in het Staatblad gepubliceerd. - Regeling zorg en dwang.
Op 7 november 2019 is de Regeling zorg en dwang in het Staatblad gepubliceerd. - Besluit gelijkgestelde aandoeningen.
Op 30 april 2020 is het Besluit dat betrekking heeft op de gelijkgestelde aandoeningen in het Staatsblad gepubliceerd. - Spoedreparatievoorstel Wet zorg en dwang.
Op 11 mei is een spoedreparatievoorstel naar de Tweede Kamer verzonden. Beoogde inwerkingtreding van dit wetsvoorstel is 1 januari 2021. - Reparatievoorstel Wet zorg en dwang.
Een tweede reparatievoorstel is tot en met 3 juli in internetconsultatie. Beoogde inwerkingtreding van dit wetsvoorstel is rond de zomer van 2021.
Overige publicaties, voornemens en standpunten
- Rapportage 'opzet monitor Wet zorg en dwang, inzicht in de huidige praktijk'
KPMG heeft in opdracht van het ministerie van VWS in 2020 een onderzoek gedaan naar de wijze waarop de implementatie van de Wzd kan worden gemonitord. - Factsheet 'Wet zorg en dwang en de Wgbo'
Deze factsheet geeft duidelijkheid over de Wet zorg en dwang en de Wgbo. - Factsheet 'definitie van onvrijwillige zorg in de Wet zorg en dwang'
Deze factsheet gaat in op de reikwijdte van het begrip 'onvrijwillige zorg' uit de Wet zorg en dwang. - Handreiking 'samenloop' en bijbehorende factsheet 'samenloop Wet zorg en dwang en Wvggz'.
Het kan voorkomen dat een persoon met een psychogeriatrische aandoening of een verstandelijke beperking ook een psychische stoornis heeft of ontwikkelt, of dat iemand met een psychische stoornis ook een verstandelijke beperking blijkt te hebben of aan dementie lijdt. Deze handreiking en factsheet gaan in op deze situaties. - Beleidstandpunt Wet zorg en dwang en wils(on)bekwaamheid.
Dit beleidstandpunt geeft duidelijkheid over de Wet zorg en dwang en wils(on)bekwaamheid. - Schema twee regimes in één instelling
Dit schema heeft betrekking op de vraag aan welke vereisten een zorginstelling zorginhoudelijk minimaal moet voldoen bij de uitvoering van zowel de Wvggz als de Wzd. - Notitie ‘De betekenis van locatie en accommodatie binnen de Wzd en Wvggz'.
De Wzd spreekt over locaties en accommodaties waar onvrijwillige zorg kan worden verleend. VWS maakt door middel van deze notitie bekend hoe deze begrippen in de Wzd en Wvggz worden ingevuld.