Hulp voor mensen met een verstandelijke beperking

Een verstandelijke beperking heeft impact op het dagelijks leven. Mensen met een beperking hebben net als iedereen keuzes te maken. Zij hebben vaker dan anderen hulp nodig bij die keuzes.

Beslissingen in het alledaagse leven

Over heel gewone, alledaagse dingen nemen we voortdurend beslissingen of maken we keuzes. Welke kleding doe ik aan? Wat zal ik eten? Eet ik vanavond bij mijn familie of kook ik zelf? Zal ik tv blijven kijken of ga ik op tijd slapen? – enzovoort.

Mensen met een verstandelijke beperking krijgen hierbij vaak hulp

Mensen met een verstandelijke beperking kunnen vaak een deel van deze beslissingen zelf maken, maar niet alle. Zij krijgen vaak op allerlei manieren hulp.

Kinderen krijgen hulp van hun ouders of andere familie. Volwassenen maken vaak gebruik van de hulp van familie of van goede vrienden en kennissen.

Zo veel mogelijk zelf beslissen

Net als iedereen willen de meeste mensen met een verstandelijke beperking zo veel mogelijk hun eigen leven leiden, op hun eigen manier.

U kunt hem helpen om alles wat hij bezit of nodig heeft op orde te houden, om goede beslissingen te nemen over belangrijke zaken die hij niet kan overzien of die hij niet goed begrijpt en hem onzeker maken.

Professionele hulp

Vaak is professionele zorg mogelijk. Dit wordt meestal via een zorginstelling geregeld. Soms is een eigen budget mogelijk waarmee men de zorg inkoopt: een persoonsgebonden budget (pgb).

De website Rechtenvanclient.nl richt zich speciaal op mensen met verstandelijke beperkingen die ondersteuning krijgen van een zorginstelling. De site legt in eenvoudige taal uit wat de rechten van cliënten zijn.

Meer informatie over verstandelijke beperkingen

Belangennetwerk verstandelijk gehandicapten KansPlus behartigt de belangen van directbetrokkenen bij mensen met een verstandelijke beperking. Bij KansPlus zijn verschillende regionale verenigingen en thema-verenigingen aangesloten. U vindt een overzicht op de website van KansPlus.

Verder vindt u informatie over internet voor mensen met een verstandelijke beperking bij Stichting Ook Jij.

Voor begeleiding en advies kunt u terecht bij de MEE in uw regio.