Dagbesteding in een VB-instelling

Dagbesteding zijn activiteiten overdag om de tijd zinnig te vullen. Voor mensen met een verstandelijke beperking die in een instelling wonen, is dagbesteding meestal onderdeel van het zorgprofiel. Dagbesteding kan in de instelling zelf of op een andere plek plaatsvinden.

Balans tussen afwisseling en structuur

Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen afwisselende bezigheden en voldoende structuur en veiligheid. Daarbij zijn sociale contacten ook heel belangrijk.

Of uw cliënt nou een lichte, matige of ernstige beperking heeft, er is bijna altijd wel ontwikkeling mogelijk. Met dagbesteding die goed past bij de behoeften en mogelijkheden van uw cliënt, komt hij het beste tot zijn recht.

Advies over daginvulling

Voor advies over daginvulling kunt u terecht bij:

  • De gedragsdeskundige van de zorginstelling.
  • Het samenwerkingsverband voor advies over school (passend onderwijs of speciaal onderwijs).
  • Een jobcoach of UWV voor advies over werk.
  • Een cliëntondersteuner van MEE of Zorgbelang.

Activiteiten

Dagbesteding kan veel lijken op regulier werk, zoals kaarsen maken, maar het kan ook gaan om creatieve activiteiten, zoals knutselen. Voor mensen met een ernstige beperking gaat het vaak om lichaamsgericht werk, zoals massages of snoezelen. 

Voor wie?

Cliënten kunnen dagbesteding krijgen als zij niet naar school kunnen gaan of kunnen werken (ook niet naar speciaal onderwijs of werken in de sociale werkvoorziening).

Dagbesteding vinden

Biedt de eigen zorginstelling geen dagbesteding of wil de cliënt overdag wat anders doen? Dan kan het zorgkantoor helpen om passende dagbesteding te vinden. U kunt ook samen met de cliënt en/of familie zoeken via www.zoekjedagbesteding.nl.