Mag mijn naaste een huisdier houden in een VB-instelling?

Of huisdieren zijn toegestaan in instelling voor mensen met een verstandelijke beperking verschilt per instelling. Het is geen recht. Als dieren zijn toegestaan, zijn cliënten zelf verantwoordelijk voor de verzorging van het dier.

Soort huisdier

Wat er wel en niet mag, is vaak ook afhankelijk van het soort huisdier. Zo is een hond, die ook in de gemeenschappelijke ruimtes komt, veel ingrijpender dan een vogeltje op de eigen kamer. In het algemeen wordt er per situatie bekeken wat wel en niet is toegestaan. Een huisdier dat uw familielid op de eigen kamer houdt, is meestal geen probleem.

De verzorging

Uw familielid is zelf verantwoordelijk voor de verzorging van het huisdier. Als hij dat niet kan, dan zijn familieleden of vrienden verantwoordelijk voor de verzorging. Van de begeleiding kan en mag dat niet verwacht worden.

Kosten

Uw familielid is zelf verantwoordelijk voor de kosten van voer, schoonmaak en dierenarts, etcetera.

Geef niet zomaar een huisdier cadeau

U wilt misschien uw familielid een huisdier cadeau doen omdat hij dat zo leuk vindt. Ga dan eerst na wat de regels zijn in de woning waar uw familielid woont. Bedenk ook van tevoren of uw familielid de zorg en verantwoordelijkheid voor een dier aan kan, ook op langere termijn. Een huisdier heeft niet alleen eten nodig, maar ook aandacht en veel huisdieren hebben contact met soortgenoten nodig. Neem bij twijfel contact op met de begeleiding.

Huisregels

Vaak vermelden de huisregels of huisdieren zijn toegestaan.