Eten en drinken in een VB-instelling

Meestal verzorgt de instelling voor mensen met een verstandelijke beperking maaltijden voor de bewoners. In veel instellingen zijn er vaste etenstijden en eten de bewoners samen. Zij zijn echter niet verplicht om daar aan mee te doen.

Cliënten die een dieet volgen

Als een cliënt om medische redenen een dieet nodig heeft, dan zal de instelling daar voor zorgen. Vaak is het ook mogelijk om volgens een bepaalde geloofs- of levensovertuiging te eten. De instelling is echter niet verplicht om dergelijke diënten aan te bieden. Cliënten die dat willen en kunnen, moeten de vrijheid hebben om hun eigen maaltijden te bereiden.

(On)gezond eten

Als een cliënt per se ongezond wil eten, dan kan dat. Hij kan bijvoorbeeld regelmatig naar de snackbar gaan in plaats van een gezonde warme maaltijd te nemen. Dat is zijn goed recht. U kunt wel proberen de cliënt te motiveren om gezond te eten, maar het is zijn vrije keuze.

Geen zin om te eten

Heeft een cliënt een keer geen zin om te eten? Dan mag u hem het eten niet opdringen. U kunt wel uitleggen waarom het verstandig is om goed te eten.

Wanneer u een cliënt zou dwingen om te eten, is er sprake van gedwongen voeding zoals beschreven in de Wet Bopz. Hiervoor gelden strenge voorwaarden.

Etenstijden

In veel instellingen zijn er vaste etenstijden en eten de bewoners samen. Vaak staat in de huisregels hoe laat het ontbijt, de lunch en het avondeten klaar is. Bewoners zijn niet verplicht om hieraan mee te doen.

Cliënten die buiten de vaste etenstijden willen eten

Het is aan uw cliënt om te bepalen wanneer hij wil eten. Als hij op een afwijkend moment wil eten vanwege zijn hobby, sport of werktijden dan moet de instelling ervoor zorgen dat hij eerder of later kan eten.

Afspraken over afwijkende etenstijden

Als de cliënt buiten de gangbare etenstijden wil eten, dan is het goed om daar afspraken over te maken en deze zo nodig in het zorgplan vast te leggen. Bijvoorbeeld als uw cliënt veel hulp nodig heeft bij het eten. Dit is soms lastig te regelen buiten de geplande maaltijden.

Zelf een maaltijd opwarmen

De instelling is niet verplicht om buiten de normale etenstijden te zorgen voor een warme maaltijd. Als er geen mogelijkheid is om de warme maaltijd op te warmen, dan moet uw cliënt of zijn familie daar zelf voor zorgen.

Cliënten die op een andere plek willen eten

In principe mag uw cliënt zelf bepalen waar hij wil eten. Soms worden hier afspraken over gemaakt, bijvoorbeeld als andere bewoners zich eraan storen als iemand buiten de gewone etenstijden in de gemeenschappelijke huiskamer een maaltijd krijgt.

Buitenshuis eten

Uw cliënt mag eten waar hij wil. Als hij buitenshuis wil eten dan kan dat, maar wel op zijn eigen kosten. En het is natuurlijk prettig als hij van tevoren laat weten wanneer hij niet meedoet met de gezamenlijke maaltijd.