Bepaalt mijn naaste zelf wat en wanneer hij eet in een VB-instelling?

Meestal verzorgt de instelling voor mensen met een verstandelijke beperking maaltijden voor de bewoners. In veel instellingen zijn er vaste etenstijden en eten de bewoners samen. Uw naaste is echter niet verplicht om daar aan mee te doen.

Heeft uw naaste een dieet?

Als uw familielid om medische redenen een dieet nodig heeft, dan zal de instelling daar voor zorgen.

In veel instellingen is het ook mogelijk om volgens een bepaalde geloofs- of levensovertuiging te eten. De instelling is dat echter niet verplicht. Informeer daarom bij de instelling zelf welke mogelijkheden er zijn.

(On)gezond eten

In principe bepaalt uw naaste zelf wat hij eet. Als hij per se ongezond wil eten, dan kan dat. Hij kan bijvoorbeeld regelmatig naar de snackbar gaan in plaats van een gezonde warme maaltijd te nemen. Dat is zijn goed recht. De begeleiders zullen wel proberen uw familielid te motiveren om gezond te eten, maar het is zijn vrije keuze.

Geen zin om te eten

Heeft uw naaste een keer geen zin om te eten? Dan mogen de begeleiders hem het eten niet opdringen. Zij kunnen wel proberen hem te overtuigen om te gaan eten, maar daar moet het bij blijven.

Wanneer de begeleiders uw naaste zouden dwingen om te eten, zou er sprake zijn van gedwongen voeding. 

Etenstijden zijn niet verplicht

In de meeste instellingen zijn er vaste etenstijden en eten de cliënten samen. Vaak staat in de huisregels hoe laat uw familielid kan ontbijten, lunchen en avondeten.

Uw familielid kan in principe zelf kiezen waar en wanneer hij wil eten. Er kunnen allerlei redenen zijn om af te wijken van de gezamenlijke etenstijden. Bijvoorbeeld als hij op die tijd een andere afspraak heeft of omdat hij gewoon geen zin heeft om op dat moment te eten. 

Afspraken over etenstijden

Als uw familielid buiten de gangbare etenstijden wil eten, dan is het goed om daar afspraken over te maken en deze zo nodig in het zorgplan vast te leggen. Bijvoorbeeld als uw familielid veel hulp nodig heeft bij het eten.

Zelf eten opwarmen

De instelling is niet verplicht om buiten de normale etenstijden te zorgen voor een warme maaltijd. Als de instelling geen mogelijkheid heeft om de warme maaltijd op te warmen, bijvoorbeeld in een magnetron, dan kunt u daar zelf voor zorgen.

Op welke plek wil uw naaste eten?

In principe bepaalt uw familielid zelf waar hij wil eten. Soms worden hier afspraken over gemaakt, bijvoorbeeld als medebewoners zich eraan storen als uw familielid buiten de gewone etenstijden in de gemeenschappelijke huiskamer een maaltijd krijgt.

Buitenshuis eten

Als uw familielid buitenshuis wil eten dan kan dat, maar wel op zijn eigen kosten. En het is natuurlijk prettig als hij van tevoren laat weten wanneer hij niet meedoet met de gezamenlijke maaltijd.