Verwarring bij bewoners van een VB-instelling

Verwardheid kan verschillende oorzaken hebben, zowel lichamelijk als mentaal. Bij verwardheid is het belangrijk dat een arts vaststelt wat er aan de hand is.

Diagnostiek bij verwardheid

Verwardheid is een breed begrip. Het helpt de arts of gedragsdeskundige bij de diagnosestelling als u kunt omschrijven wat de verwardheid inhoudt. Is de cliënt bijvoorbeeld plotseling verward, of wordt het juist langzaam steeds wat erger? Waaruit blijkt de verwardheid: denkt hij niet meer helder, doet hij vreemde dingen of spreekt hij in wartaal?

Verwardheid komt lang niet altijd alleen. Probeer erop te letten of er nog andere, opvallende of kleine veranderingen zijn. Dat kan gaan over zijn gedrag of over zijn algemene toestand:

  • Is de cliënt goed bij bewustzijn?
  • Heeft hij hallucinaties of wanen?
  • Is zijn stemming veranderd, is er bijvoorbeeld sprake van angst, neerslachtigheid of opwinding?

Lichamelijke veranderingen

Let ook op lichamelijke veranderingen. Bijvoorbeeld:

  • Beweegt de cliënt zich net zo als anders, of is er iets veranderd?
  • Is zijn coördinatie nog goed, of laat hij bijvoorbeeld ineens dingen vallen of struikelt hij ineens?
  • Maakt hij een zieke indruk?

Verwardheid door (veranderde) leefomstandigheden

Verwardheid kan ook een gevolg zijn van de omstandigheden. Bijvoorbeeld een verhuizing, een veranderingen in de inrichting van de woning, andere taken, een nieuwe dagindeling of andere mensen die hem komen verzorgen.

Te hoge verwachtingen of een te druk leven kunnen ook leiden tot verwardheid, net als schokkende ervaringen. Daarbij is het goed om te bedenken dat wat voor heel gewoon is, voor uw cliënt heel ingrijpend kan zijn.

Verwardheid door medicijngebruik

Sommige medicijnen veroorzaken verwardheid. Soms is er alcohol of druggebruik in het spel.

Onderzoek

Bij verwardheid is snel deskundige hulp nodig. Daarbij is belangrijk dat de arts of gedragsdeskundige verstand heeft van verstandelijke beperkingen.

Hoe kunt u handelen?

  • Als een cliënt voor het eerst verward is, kunt u het beste advies vragen aan de huisarts of de arts verstandelijk gehandicapten (AVG).
  • Zorg bij acute verwardheid voor een rustige omgeving. Blijf dicht bij de cliënt, maar voorkom ingrijpend lichamelijk contact. 
  • Als een cliënt door zijn verwarring gevaarlijk gedrag vertoont, kan in het uiterste geval dwang nodig zijn om het gevaar af te wenden. Separatie en fixatie zorgen zijn echter extra bedreigend als een cliënt al in verwarring is. U moet er daarom alles aan doen om dwangmaatregelen te voorkomen.