Slaapproblemen bij bewoners van een VB-instelling

Veel mensen met een verstandelijke beperking hebben last van slaapproblemen: een slaaptekort, of juist te veel slaap.

Oorzaak van slaapproblemen

Slecht of te veel slapen kan komen door een primaire slaapstoornis. Maar een cliënt kan ook slecht slapen door de omstandigheden, zoals geluidsoverlast of mentale spanningen.

Soms zijn de slaapproblemen een secundaire aandoening, een bijverschijnsel van een andere ziekte. Voor de aanpak is het belangrijk om te achterhalen of uw cliënt een primaire slaapstoornis heeft, of dat iets anders aan de hand is.

Gevolgen van slaapproblemen

Een primaire slaapstoornis kan leiden tot psychische en lichamelijke klachten. Bij mensen met een verstandelijke beperking komt vooral het omkeren van het slaapritme veel voor: 's nachts wakker en overdag slaperig. Maar ook te veel slaap of te weinig slaap heeft gevolgen.

Behandeling met melatonine

Melatonine is een hormoon dat in de hersenen wordt gemaakt, maar het kan ook als medicijn geproduceerd worden. Het blijkt vooral nuttig bij de behandeling van slaap-waakritmestoornissen bij mensen met een verstandelijke beperking.

Slaapmiddelen

Een veelgebruikte groep slaapmiddelen bestaat uit diazepam (valium) en daarmee verwante middelen. Deze middelen zijn alleen geschikt voor kortdurend gebruik, en alleen maar als de omstandigheden erom vragen. Ze leiden tot een kunstmatige slaap waar mensen niet echt van uitrusten. Bovendien stapelen deze middelen zich op in vetweefsel. Daarom zijn ze niet geschikt voor langdurige toepassing.