Mijn naaste heeft een verstandelijke beperking en slaapt slecht

Veel mensen met een verstandelijke beperking hebben last van slaapproblemen. Zij slapen te weinig, of juist te veel.

Oorzaak van slaapproblemen

Slecht of te veel slapen kan komen door een slaapstoornis, een ziekte die de slaap verstoort. Maar uw familielid kan ook slecht slapen door de omstandigheden, zoals geluidsoverlast of mentale spanningen.

Soms zijn slaapproblemen een bijverschijnsel van een andere aandoening. Voor de aanpak is het belangrijk om te achterhalen of uw familielid een echte slaapstoornis heeft, of dat iets anders aan de hand is.

Gevolgen van slaapproblemen

Een primaire slaapstoornis kan leiden tot psychische en lichamelijke klachten. Bij mensen met een verstandelijke beperking komt vooral het omkeren van het slaapritme veel voor: 's nachts wakker en overdag slaperig. Maar ook te veel slaap of te weinig slaap heeft gevolgen.

Behandeling

Een relatief nieuwe behandeling voor slaapstoornissen is het medicijn melatonine, een natuurlijk middel. Melatonine is een hormoon dat in de hersenen wordt gemaakt, maar het kan ook als medicijn geproduceerd worden. Het blijkt vooral nuttig bij de behandeling van slaap-waakritmestoornissen bij mensen met een verstandelijke beperking.

Slaapmiddelen

Slaapmiddelen kunnen geschikt zijn voor kortdurend gebruik. Ze veroorzaken een kunstmatige slaap, maar daar rusten mensen vaak niet goed van uit. Bovendien stapelen deze middelen zich op in vetweefsel. Daarom zijn ze niet geschikt voor langdurige toepassing.