Opbouwen van een gehechtheidsrelatie

In de film 'Opbouwen van een gehechtheidsrelatie' laten begeleiders zien hoe ze hun relatie met ernstig meervoudig gehandicapte cliënten opbouwen. Dat gaat in korte, zeer intensieve sessies, waarin de begeleider stap voor stap verbondenheid schept door gedrag te spiegelen, en ruimte te geven voor initiatief.

Spiegelen

De methode gaat ervan uit dat ook zeer ernstig gehandicapte mensen kunnen en willen communiceren en invloed willen hebben.

De begeleider begint met steeds tien minuten à een kwartier ongestoord naast iemand te gaan liggen en heel alert op zijn gedrag te reageren. Aanvankelijk door zijn gedrag te spiegelen (na te doen). Door de tijd tussen de actie en de reactie wat op te rekken, wordt de cliënt zich bewuster van zijn eigen handeling, en van de reactie van de begeleider. Ritme en timing zijn daar een sterk instrument is.

Verbondenheid

Het doel is een gevoel van verbondenheid te scheppen, en ruimte te laten voor initiatief van de cliënt. Als de cliënt merkt dat de begeleider reageert op wat hij doet, ervaart hij invloed, wat zijn wens tot nabijheid en tot communiceren versterkt.

In een later stadium – en het kan jaren duren bij deze mensen voor het zo ver is – is er misschien sprake van beurtwisseling, waarbij de cliënt ervaart dat communicatie tweerichtingsverkeer is.

Meer informatie

'Opbouwen van een gehechtheidsrelatie.' Leren communiceren bij ernstig meervoudig beperkte mensen. Dvd van Paula Sterkenburg, Marlou de Jong en Jan IJzerman.

Te bestellen bij Bartiméus. Prijs € 20.