Voorlichting over medicijngebruik

Bij psychische en gedragsproblemen worden vaak medicijnen voorgeschreven. U kunt op verschillende plekken terecht voor informatie over de werking, bijwerkingen, ervaringen van anderen, enzovoort.

Medicijninformatie

Voor informatie over medicijnen kunt u terecht op de volgende websites:

Invloed van medicijnen

Medicijnen kunnen het denken, gedrag en emoties beïnvloeden. De bedoeling is dat deze invloed positief is. Maar misschien zijn er ook effecten die minder prettig zijn, of vindt u het een vreemd idee dat de medicijnen zo'n invloed hebben. Als u hier vragen over hebt, kunt u die het beste stellen aan de arts die de medicijnen voorschrijft. U kunt ook vragen of er andere mogelijkheden zijn. Op grond van de WGBO hebt u recht op die informatie.

Stoppen of minderen

Het is niet verstandig om op eigen initiatief de dosering aan te passen of te stoppen met medicijnen. Doe dit alleen in overleg met uw arts. Die kan inschatten welke gevolgen het heeft als u stopt of mindert.

Apotheker

De apotheker kan ook veel informatie geven over medicijnen. De apotheker let vooral op welke verschillende medicijnen iemand tegelijk gebruikt. Hij zal voorkomen dat u middelen gebruikt die elkaar negatief beïnvloeden. Meld het daarom als u ook vrij verkrijgbare geneesmiddelen gebruikt, zoals pijnstillers of 'natuurlijke middelen'. Ook kan het van belang zijn of u veel rookt, koffie drinkt, of alcohol en drugs gebruikt.