Heb ik recht op buitenlucht tijdens een opname in een GGZ-instelling?

Zorgverleners moeten hun best doen om ervoor te zorgen dat u iedere dag naar buiten kunt. Hoewel het niet in de wet staat, is het wel een kwestie van goede zorg dat iedereen dagelijks in de buitenlucht komt.

Hoe is het geregeld?

  • Bent u vrijwillig opgenomen? Dan mag u altijd naar buiten.
  • Bij een gedwongen opname is dat minder vanzelfsprekend. U mag op het instellingsterrein rondlopen.┬áSoms wordt die bewegingsvrijheid beperkt. Dat mag alleen als er echt geen andere oplossing is.

Vrijheidsbeperking

Uw behandelaar kan het onverantwoord vinden dat u de afdeling af gaat en daarom uw bewegingsvrijheid beperken. U moet dan op de afdeling blijven. Dit mag alleen als het echt niet anders kan.

Vaak is er wel een omheinde tuin bij een gesloten afdeling, zodat u wel in de buitenlucht kunt komen. Maar dit kan niet altijd. De behandelaar moet dan bekijken of u onder begeleiding naar de tuin kunt.

Tijdens een separatie

Sommige separeerruimtes hebben een tuin of binnenplaatsje, maar dat is niet altijd zo. Te lang zonder buitenlucht is niet goed voor u en uw behandeling. Daarom moet uw behandelaar als het even kan regelen dat u naar buiten kunt. U kunt dit echter niet afdwingen.

Klacht indienen

Mag u niet naar buiten en bent u het daar niet mee eens? Dan kunt u dat bespreken met uw behandelaar. U kunt ook een klacht indienen.