Dwang in de zorg - ministerie van VWS

 Rijksoverheid logo
 
 

Wat gebeurt er na afgifte van een rechterlijke machtiging?

Nadat de rechter heeft besloten dat iemand een rechterlijke machtiging (rm) krijgt, moet die cliënt binnen twee weken opgenomen zijn in een instelling met een Bopz-aanmerking.

Naar de instelling

De politie en/of hulpverleners brengen de cliënt met een ambulance naar de instelling. Vaak zijn dit hulpverleners van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) of van de crisisdienst.
De politieagenten mogen de cliënt overal ophalen. Ze mogen zijn woning binnenkomen, ook als de cliënt dat niet wil. Als hij niet open doet mogen ze de deur forceren.

Weigeren

Als de cliënt weigert om mee te gaan, mogen de hulpverleners en de politieagenten hem vastpakken en dwingen om mee te gaan. De politie mag handboeien om doen als dat nodig is voor de veiligheid van de cliënt of die van anderen. De hulpverleners kunnen rustgevende medicatie geven, maar dat mag alleen als het echt niet anders kan.

Gevaarlijke voorwerpen

Politieagenten en de hulpverleners mogen de cliënt fouilleren (alleen 'aan het lichaam') en gevaarlijke voorwerpen afnemen. Bijvoorbeeld een mes of schaar. De politie laat die voorwerpen in huis liggen of geeft ze af bij de instelling. De cliënt krijgt ze dan later weer terug. De politie neemt eventuele wapens en drugs in beslag.

Gesloten afdeling

In de instelling komt de cliënt waarschijnlijk op een afdeling waarvan de buitendeuren op slot zijn. Dit is een gesloten afdeling. Een hulpverlener vertelt welke arts over de behandeling gaat. De cliënt krijgt ook een overzicht van de huisregels en een papier waarop staat wat zijn rechten zijn. De cliënt is nu gedwongen opgenomen en mag het terrein alleen verlaten als de behandelaar dat goed vindt.

Al in de instelling

Is de cliënt al opgenomen? Dan blijft hij in de instelling.

Termijn verstreken

Als de cliënt na twee weken nog niet is opgenomen, is de rm niet meer geldig.

Duur

De voorlopige rechterlijke machtiging duurt maximaal een half jaar.

Verlenging

De eerste vijf jaar mag rechter de rm steeds met maximaal een jaar verlengen. Daarna mag een verlenging steeds maximaal twee jaar duren.
Een verlenging van een rm heet een 'rechterlijke machtiging tot voortgezet verblijf'.


Niet gevonden wat u zocht? Ga naar het contactformulier of bel 0900-1121314, en we helpen u graag verder. We zijn maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur bereikbaar.

Document acties

* PDF documenten kunt u lezen met een Externe link die mogelijk in een nieuwe tab of scherm opentPDF reader

* Microsoft Word documenten kunt u openen met Externe link die mogelijk in een nieuwe tab of scherm opentMicrosoft Office

Laatste wijziging: 10-12-2012
Sections