Ik voel me seksueel geïntimideerd in de GGZ-instelling

Heeft u last van seksueel ontremd gedrag van een medebewoner? Of voelt u zich seksueel geïntimideerd door een zorgverlener? Het is belangrijk om uw grenzen duidelijk te stellen en respectvol maar beslist te laten weten wanneer iemand de grenzen overschrijdt.

Wanneer is er sprake van seksuele intimidatie?

Wanneer er sprake is van seksuele intimidatie is niet scherp te bepalen. Dit komt omdat bij iedereen de grens anders ligt.

Soms is het heel duidelijk, zoals zomaar aan iemands borsten zitten of in iemands kruis tasten. Dat is altijd ongepast.

Maar vaak is het moeilijker te zeggen. Soms is het prima als iemand een arm op uw schouder legt, terwijl diezelfde arm in een andere situatie heel ongemakkelijk voelt. Dat ligt aan de context waarin het gebeurt. Seksueel getint gedrag kan heel expliciet zijn, of erg subtiel.

Dezelfde normen als buiten de GGZ-instelling

Het kan helpen om te kijken wat in buiten de GGZ-instelling ‘gewoon’ is. Slaat u een arm om een vreemde heen? Nee, dat doet u alleen bij naasten en intimi. Hangt u wel eens over een vreemde heen, afgezien van situaties in volle metro's, treinen of trams? Nee, en dit is ook niet normaal op de werkplek of in een instelling. Maar soms vraagt de situatie er juist om, en dan kan die arm om een schouder wel gepast zijn. De grenzen verschillen dus per situatie.

Seksuele intimidatie door een medecliënt

Cliënten kunnen zich door hun ziekte seksueel ontremd gedragen. Heeft u last van seksueel getint gedrag van een medecliënt? Bespreek dit dan met een verpleegkundige of uw behandelaar.

Zorgverleners kunnen u alleen helpen als zij weten dat u er last van heeft. Zij kunnen u ook uitleggen hoe u het beste met deze cliënt om kunt gaan. Zo kunt u bijvoorbeeld voorkomen dat u alleen met die cliënt in een ruimte bent.

Seksuele intimidatie door een zorgverlener

Een zorgverlener moet u altijd met respect behandelen. Seksueel getint gedrag mag nooit. Vindt u dat een hulpverlener over uw grens gaat? Neem dan iemand in vertrouwen, zoals de leidinggevende van de hulpverlener of de patiëntenvertrouwenspersoon. U kunt ook een klacht indienen.

Uw veiligheid

Zorgverleners zijn er verantwoordelijk voor dat u zich zo prettig en veilig mogelijk voelt op de afdeling. Zij hebben richtlijnen over hoe zij het beste om kunnen gaan met seksueel intimiderend gedrag.

Daarbij zullen zij niet alleen hun eigen veiligheid, maar ook die van anderen bewaken. De zorgverleners zullen een seksueel ontremde cliënt zo veel mogelijk begeleiden, zodat hij geen overlast veroorzaakt. Ze zullen grenzen aan de cliënt stellen en de cliënt erop aanspreken als het niet goed gaat.