Dwang in de zorg bij geheugenproblemen (dementie)

 Rijksoverheid logo
 
 

Onderzoek in een artikel 60-procedure

Een indicatiesteller van het CIZ onderzoekt of gedwongen opname of verblijf via artikel 60 Wet Bopz noodzakelijk is.

Bij een artikel 60-procedure onderzoekt het CIZ:

  • Of het mogelijk is om opname of verblijf te voorkomen. En waarom de cliënt eventueel niet buiten een instelling kan wonen. Bijvoorbeeld omdat de cliënt wegloopt en gaat dwalen, zichzelf verwondt of het gas aan laat staan. Hierdoor kan opname of verblijf noodzakelijk zijn.
  • Hoe de cliënt over opname of verblijf denkt.

Beoordeling onderzoek

Het resultaat van het CIZ-onderzoek wordt beoordeeld door een commissie van deskundigen. In die commissie zit in ieder geval een arts.

Resultaten onderzoek

Na het CIZ-onderzoek zijn drie uitkomsten mogelijk:

  • De cliënt is voldoende bereid om te worden opgenomen. Opname of verblijf kan zonder toepassing van artikel 60 Wet Bopz.
  • De cliënt verzet zich: hij wil niet opgenomen worden, of niet langer opgenomen blijven. Dit kan de cliënt gewoon zeggen of op een andere manier duidelijk maken. Opname of verblijf kan dan niet via artikel 60 Wet Bopz. Wel kan een rechterlijke machtiging (RM) of een inbewaringstelling (IBS) worden aangevraagd. Deze procedures lopen via de rechter.
  • De cliënt toont geen bereidheid, maar ook geen verzet. De cliënt kan niet aangeven of sprake is van bereidheid of verzet. Opname of verblijf is nu mogelijk via artikel 60 Wet Bopz.

Het CIZ moet de resultaten van het onderzoek altijd op papier zetten en het besluit schriftelijk aan de cliënt melden.

Bron: Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ)

procedure

Niet gevonden wat u zocht? Ga naar het contactformulier of bel 0900-1121314, en we helpen u graag verder. We zijn maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur bereikbaar.

Document acties

* PDF documenten kunt u lezen met een Externe link die mogelijk in een nieuwe tab of scherm opentPDF reader

* Microsoft Word documenten kunt u openen met Externe link die mogelijk in een nieuwe tab of scherm opentMicrosoft Office

Laatste wijziging: 21-01-2014
Sections