Ik voel me niet veilig in het verpleeghuis

De zorgverleners op de afdeling moeten er voor zorgen dat u zich zo veilig en prettig mogelijk voelt op de afdeling.

Praat met uw zorgverleners

Het is belangrijk dat u het de zorgverleners laat weten als u zich niet veilig voelt. Misschien vindt u het lastig om dit zelf met de zorgverleners te bespreken. U kunt dan een familielid vragen of hij u kan helpen. Ook de cliëntvertrouwenspersoon van de instelling kan u hierbij helpen.

Waarom voelt u zich niet veilig?

Het is belangrijk dat u de zorgverleners vertelt waarom u zich onveilig voelt. Wordt u bijvoorbeeld lastiggevallen door een andere cliënt of zijn bezoek? Vindt u de mensen om u heen onberekenbaar? Is er te weinig licht op de gang? De verzorgenden zullen hun best doen om u te helpen.

Bang voor zorgverleners?

Het is ook mogelijk dat u bang bent voor een of meer verzorgenden. Ook dan kan de cliëntvertrouwenspersoon u helpen om dit te bespreken.

Probeer te benoemen wat de angst veroorzaakt. Is er wel eens iets gebeurd waardoor u bang bent geworden? Heeft het te maken met de manier waarop de zorgverlener praat of de dingen die hij zegt?

Hoe preciezer u dit kunt benoemen, hoe beter. Misschien blijkt dat de zorgverlener het heel anders bedoelt dan u denkt. Het is dan goed om erover te praten. De zorgverlener kan hier dan voortaan rekening mee houden.

Klacht indienen

Vindt u dat de zorgverleners te weinig doen om uw veiligheid te beschermen? Bespreek dit dan met de zorgverleners van uw afdeling, de behandelaar of het afdelingshoofd. Als u er samen niet uitkomt kunt u een klacht indienen.