Ik heb slaapproblemen door dementie

Er bestaan allerlei vormen van slaapproblemen. Bijvoorbeeld moeite met inslapen, 's nachts wakker worden, een omkering van een waak-slaapritme, veel te veel slapen of veel te weinig slapen.

Oorzaak van slaaproblemen

Slecht of te veel slapen kan komen door een slaapstoornis, een ziekte die de slaap verstoort. Maar u kunt ook slecht slapen door de omstandigheden, zoals geluidsoverlast of mentale spanningen. Soms zijn slaapproblemen een bijverschijnsel van een andere aandoening. Voor de aanpak is het belangrijk om te achterhalen of u een echte slaapstoornis heeft, of dat iets anders aan de hand is.

Behandeling van slaapproblemen

Slaapstoornissen bij mensen met dementie worden vaak behandeld met lichttherapie en/of het medicijn melatonine, een natuurlijk middel. Melatonine is een hormoon dat in de hersenen wordt gemaakt, maar het kan ook als medicijn geproduceerd worden.

Gebruik slaapmiddelen liefst alleen kortdurend

Slaapmiddelen kunnen geschikt zijn voor kortdurend gebruik. Ze veroorzaken een kunstmatige slaap, maar daar rust u niet goed van uit. Bovendien stapelen deze middelen zich op in vetweefsel. Daarom zijn ze niet geschikt voor langdurige toepassing.

Bed- en rusttijden

Door slaapproblemen heeft u waarschijnlijk ook moeite met de gangbare bedtijden. U blijft bijvoorbeeld lang op of u wilt 's ochtends niet uit bed komen. Uw familie of zorgverleners kunnen u niet dwingen om op tijd naar bed te gaan of op te staan.

In een verpleeghuis zijn er vaak wel afspraken over de bed- en rusttijden.