Door mijn dementie verdwaal ik regelmatig als ik alleen buiten ben

Door dementie kunt u een grote drang hebben om buiten rond te lopen. Dat heeft risico’s, zeker als u soms erg in de war bent. U kunt verdwalen, een ongeluk veroorzaken of andere onverwachte dingen meemaken.

Uw familie maakt zich zorgen

Uw naasten zijn waarschijnlijk heel bezorgd als u regelmatig buiten ronddwaalt. Zij zullen proberen maatregelen te treffen om te voorkomen dat u in onveilige situaties komt. Wat mag wel en niet?

De deur mag niet op slot, tenzij...

Uw naasten mogen de buitendeur niet op slot doen als zij zelf niet thuis zijn. Tenzij u het daar mee eens bent en u op ieder moment hulp kunt inroepen om de deur open te maken.

Bent u opgenomen in een zorginstelling? Dan kan de buitendeur onder bepaalde omstandigheden wel op slot. Dit is een beperking van de bewegingsvrijheid.

Geen veiligheidsbanden

Fixatie (vastbinden) thuis is ook niet toegestaan. In een zorginstelling is fixatie ook niet gewenst, maar onder bepaalde omstandigheden wel toegestaan.

Toezicht houden

Uw naaste en zorgverleners kunnen toezicht houden en met u meegaan als u naar buiten gaat. Soms is toezicht vanaf afstand mogelijk, bijvoorbeeld met bewegingssensoren.

Ook kan men ervoor zorgen dat u sneller gevonden wordt als u verdwaalt. Bijvoorbeeld met een GPS-tracker of door uw naam en adres in uw jas en spullen te zetten.