Dwang in de zorg - ministerie van VWS

 Rijksoverheid logo
 
 

Contact

Op deze pagina vindt u een overzicht van organisaties die u met verschillende vragen kunnen helpen.

Vragen of opmerkingen over deze website

 

 • Melding van technische problemen
  Komt u technische problemen tegen bij het gebruik van de site? U kunt storingen melden via info@dwangindezorg.nl. 
 • Contactformulier
  Algemene vragen of opmerkingen over het ‘Informatiepunt zorg en dwang’ kunt ons sturen via het Externe link die mogelijk in een nieuwe tab of scherm opentcontactformulier. Wij streven ernaar uw vraag binnen een paar dagen te beantwoorden.
 • Telefoon en mail
  Voor vragen of opmerkingen over deze website kunt u ons ook bereiken via:

  TEL: 0900-1121314
  MAIL: info@dwangindezorg.nl

Vragen over uw behandeling

Vragen over uw medische behandeling kunt u het beste bespreken met de behandelend arts.

Vragen over de handhaving van uw rechten

Vragen over de handhaving van uw rechten in de psychiatrische zorg kunt stellen aan de helpdesk van de Externe link die mogelijk in een nieuwe tab of scherm opentStichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg.

Lotgenotencontact en ondersteuning 

Voor lotgenotencontact en ondersteuning kent Nederland vele patiëntenorganisaties. Op verschillende websites vindt u een overzicht van patiëntenorganisaties, bijvoorbeeld: 

U kunt ook een medewerker van MEE om ondersteuning vragen. U vindt het adres van de MEE-organisatie in uw regio op Externe link die mogelijk in een nieuwe tab of scherm opentwww.mee.nl

Klachten over de behandeling

Hebt u een klacht over de zorg of de medische behandeling? Bespreek dit dan eerst met degene over wie de klacht gaat. Als u er samen niet uitkomt, kunt u verschillende stappen nemen. 

 • Op de website van Externe link die mogelijk in een nieuwe tab of scherm opentZorgbelang Nederland staat welke mogelijkheden u precies hebt om een klacht in te dienen over allerlei aspecten van de zorg, onder meer voor klachten over een Externe link die mogelijk in een nieuwe tab of scherm opentmedische behandeling.
 • Voor informatie, advies en ondersteuning en bijstand naar aanleiding van klachten kunt u terecht bij een regionale Afdeling informatie en klachtopvang van Zorgbelang in de regio. U vindt de adressen op de website van Externe link die mogelijk in een nieuwe tab of scherm opentZorgbelang Nederland
 • U kunt een klacht indienen bij de klachtencommissie van de instelling; elke instelling is verplicht om zo’n commissie te hebben. 
 • Een schadeclaim kunt u indienen bij de Externe link die mogelijk in een nieuwe tab of scherm opentGeschillencommissie zorginstellingen (voor particuliere klinieken: Externe link die mogelijk in een nieuwe tab of scherm opentGeschillencommissie zelfstandige klinieken). Het kan gaan om materiële schade (bijvoorbeeld spullen die kwijt zijn geraakt) of persoonlijke schade.  
 • Informatie over het indienen van een klacht die te maken heeft met de Bopz vindt u in de folder Bopz-klachtenrecht van het ministerie van VWS (PDF-bestand).

Bezwaar tegen een besluit van de overheid

U kunt ook bezwaar maken bij de rechter tegen een besluit van de overheid, zie hiervoor Externe link die mogelijk in een nieuwe tab of scherm opentRijksoverheid.nl.


Niet gevonden wat u zocht? Ga naar het contactformulier of bel 0900-1121314, en we helpen u graag verder. We zijn maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur bereikbaar.

Document acties

* PDF documenten kunt u lezen met een Externe link die mogelijk in een nieuwe tab of scherm opentPDF reader

* Microsoft Word documenten kunt u openen met Externe link die mogelijk in een nieuwe tab of scherm opentMicrosoft Office

Laatste wijziging: 06-11-2017
Sections